вівторок, 15 серпня 2017 р.

Регулярно споживати горіхи - бути здоровим!

      Давньогрецький вчений Геродот писав, що у Стародавньому Єгипті простолюдинам заборонялося їсти волоські горіхи. Недарма ядра горіха схожі на людський мозок. Інститут харчування СРСР свого часу встановив таку норму споживання горіхів: 2-3 плоди в день. Це не менше 10 г/добу, або 9-12 кг в рік.  А ми з’їдаємо до 1,5 кг/особу! І це при тому, що горіх зазвичай дешевше курятини. Плід горіха покращує мозкову активність, підвищує імунітет,  сприяє очищенню судин, регулює роботу травної системи, поліпшує мікрофлору кишківника, уповільнює процеси старіння. Це природній засіб від безсоння. Жирні кислоти омега-3 й омега-6, якими багате ядро, знижують ймовірність проблемної поведінки у підлітків, в тому числі появи тяги до алкоголю та наркотиків.
Корисні властивості волоських горіхів_УКРінформ



ДО РЕЧІ, ІНФОГРАФІКА КЛІКАБЕЛЬНА: натиснувши, прочитаєте першоджерело.

Плід містить багато марганцю, який сприяє нормалізації рівня холестирину та рівня цукру в крові. Захищає організм від дії канцерогенних речовин й підвищує стійкість організму до радіаційного випромінювання. Лікує недокрів'я, оскільки містить залізо і кобальт. Горіх допоможе і репродуктивній функції - жінкам сприяє завагітніти. Якщо ви бажаєте стати батьком, у вашому раціоні повинні з'явитися вітаміни С і Е, селен, цинк і фолієва кислота, які містяться у волоських плодах. Літнім людям їх споживання допоможе уникнути хвороби Альцгеймера.

Гортаючи травник позаминулого сторіччя, ви помітите: багато лікувальних мазей виготовлялися з додаванням прованської олії. А за інформацією відомих плодоводів В.Гомилевського та Л.П.Симиренка в кінці ХІХ - на початку ХХ ст. майже половина цієї олії, наявної в продажу, добувалася із плодів горіха!


Страви, в які кладуть горіхи волоські

       В Закарпатті, на Чернівеччині на весілля гостям здавна дарують рогалики, начинкою в яких є ці плоди.  Додають до куті, до сиру. Вміють здивувати туристів грибним салатом із волоськими горіхами. До речі, щоб ядра ліпше засвоїлися організмом, просто замочіть їх на 2-4 години перед вживанням.
        Що ж ще можна приготувати з цих плодів? Рулет, начинений горіхами та ягідним варенням. Я навесні готую соус, з горіхом, часником, зеленню, соком яблука та спеціями. Додаю його до каш та в салати. Але справжнє його призначення - приправляти м'ясні страви - печену качку, холодець чи м'ясний рулет. Саме він замінив мені магазинні майонез і кетчуп. Дуже незвичні на смак котлети, основа яких горіхи, боби і морква. Смачні й поживні ковбаски, приготовані із суміші вареної квасолі з перемеленими ядрами горіхів.
        Які страви вподобає молодь? Піцу з сиром, руколою та горіхами. Смузі з грушею, бананом і горіхом. Печений гарбуз, политий варенням і притрушений горіховою крихтою. Закордонні готелі частують салатом “Вальдорф”, який готують із кислих або солодких яблук, селери і волоських горіхів. Заправляється зазвичай лимонним соком.

У народів Кавказу відома страва з горіхів - чурчхела. Це грузинська національна страва, буквально - “суха горіхова ковбаса”. Готують її з нанизаних на нитку лущених горіхів, які потім вмокають у проварений загущений борошном виноградний сік. І підвішують в сухому підвалі висихати.

Дієтологи підказують: щоб горіхи ліпше засвоїлись організмом, їх поєднують із зеленню та овочами. Пропоную читачам приготувати салат, основа якого горіх, капуста, портулак. Горіх, капусту та корінь кульбаби (навесні - молоде листя) натерти на дрібну тертку, можна подрібнити в блендері. Траву портулаку і кріп (або кінзу) дрібно порізати ножем, потім перемішати з подрібненим горіхом та капустою. Усю масу змастити олією, посолити за смаком. Рекомендую вранці вживати салати з портулаку, горіху і кульбаби тим, хто проходить реабілітацію після операцій, після важкої роботи, у кого проблеми із зайвою вагою. Гіркоти кульбаби лікують травлення, запобігають онкозахворюванням. Портулак є джерелом цінних омега-3 і 6 кислот. Зелень додає життєвої енергії, залужує організм (тобто розкисляє).

Смажити ядра НЕБАЖАНО!

Багато хто перед споживанням підсмажує горіхове ядро. Після цього верхня жовта шкірка відстає, а ядра стають пахучі та крихкі. Пам’ятайте: саме в тій верхній шкірці дуже багато антиоксидантів та йоду; дякуючи їй ваша шкіра буде гладша. Пройшовши навіть незначну термообробку, горіх втрачає багато цілющих властивостей. Тому, їсти ліпше ядро в сирому вигляді. За дослідженнями професора Джо Вінсона (США), серед інших волоські горіхи - найкорисніші. У них виявилося багато поліфенолів, корисних для всього організму, а особливо для серця і судин. Цих речовин тут як мінімум у 2 рази більше, ніж в інших видах горіхоплідних.

Користь зелених плодів горіха

Зелені волоські горіхи за кількістю вмісту вітаміну С в рази перевершують смородину і в десятки разів — цитрусові. Недостиглі плоди містять понад 3000 мг % вітаміну С, стиглі — 35 мг %. У їх складі є йод, цинк та унікальний антибіотик юглон. Останній володіє високою бактерицидною дією: зі 114 досліджуваних видів патогенних бактерій і грибів він був безсилий лише проти 4. Зелені горіхи, перемелені в м’ясорубці з медом і з незначним додаванням горілки (5% від усієї суміші) зміцнюють імунітет, підвищують опірність організму, прискорюють процеси загоєння, запобігають розвитку атеросклерозу, усувають розлади органів шлунково-кишкового тракту, сприяють відновленню організму після хвороб, зміцнюють чоловічі сили та допомагають у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Із недозрілих плодів роблять варення, настойки, їх маринують для споживання із м'ясними стравами.

Невже горіхи - їжа довгожителів?

Судіть самі. Настойки зелених горіхів з медом, настойки перетинок горіхів та зрілі плоди регулярно вживали горіховоди та селекціонери. Це: батько українських сортів горіха із Придністровської дослідної станції садівництва Затоковий Ф.Т. (у 2005 р. мав 90 років), дослідник Бадалов П.П. (жив до 88 років), молдавський горіховод І.Г. Команич (понад 85 років) та Кіктенко М.Ф. (зараз йому вже більше 70), селекціонер бокоплідних горіхів Шугін Л.С. (прожив 83 роки), селекціонер Л.І.Тараненко - одна з перших відбирала плюсові форми горіхів  в Донбасі (прожила 89 років). Також творець відомого сорту Чандлер В.Г. (прожив 92 роки), селекціонери Євген Сер (70 років) та Харольд Форд (87). Двоє останніх вели наукову роботу в Каліфорнійському центрі селекції горіхів UC Davis.
Помічаєте скільки вони жили? Ці вчені буквально вживали плоди своєї праці.

….За часів СРСР біолог Іван Мічурін запропонував керівництву партії програму — хліб майбутнього. Він мав намір засадити їстівним каштаном і волоським горіхом усю середню смугу Союзу, щоб в майбутньому годувати та оздоровлювати радянську людину. Але в Раднаркомі вирішили зупинитися на риб’ячому жирі... Так мічурінський проект на ділі впровадив Китай: на своїх малопридатних ґрунтах, КНР зміг вирощувати 2-й після США урожай горіха у світі! Проте гурмани кажуть: українські горіхи набагато смачніші китайських.

Хочу попередити читачів: зберігайте плоди в шкаралупі! Очищені горіхи швидко втрачають корисні властивості з-за поступового окислення жирних кислот, в результаті якого ядра набувають прогірклий смак. Такі доцільніше подавити та насипати в годівничку для птахів.

Чи всім можна споживати ядра горіхів?

Важливе застереження: згідно досвіду медиків,  ядра горіха не рекомендують вживати при хронічних колітах та ентероколітах. Вони протипоказані людям, які мають екзему, нейродерміт, псоріаз і деякі інші шкірні захворювання.
Так маю родичку в селі, яка тримає багато качок. Питаю: “Чому ви не їсте горіхів взагалі?” - “Шлунок від них болить. А коли їм м'ясо птиці - все нормально”. Пояснення дає “Енциклопедія народної медицини О.Михайлевського”, том 1: “Горіх волоський протипоказаний при хворобах кишечника”.

Червоний колір - Неприпустиме поєднання
Жовтий колір
- Припустиме поєднання при непорушеному травленні,   Зелений
- Хороше поєднання.
В ідеалі зерновий хліб замінить їстівний каштан! Сучасний хліб без шкідливих домішок не спечуть, тому горіхи частково замінять зернові продукти (печиво, здобу, рогалики, торти, вафлі). Їх добре їсти з кашами.  За калорійністю волоський горіх перевершує свинину більш ніж удвічі, а хліб більш як утричі! У славнозвісних Ликових, які жили поза цивілізацією у Хакасії і були виявлені геологами у 1978 р., був дуже малий улов дичини, м'ясо вони їли рідко. Пшениці не вирощували, картопляний хліб був важким для перетравлення. А кедри регулярно давали цінні горішки; от ці плоди і стали замінником хліба і білка для цілої родини.

Немає коментарів:

Дописати коментар