пʼятницю, 18 серпня 2017 р.

Живлення волоського горіха

Особливості внесення добрив під горіх волоський (молоді та старі дерева)
Чи можуть волоські горіхи рости на будь-яких грунтах?
Правила внесення гною в горіховому саду.
Як і коли вносити азот?
Досвід селекціонера Л.С.Шугіна щодо внесення добрив під бокоплідні горіхи.
Особливості підживлення по листу (молоді горіхи)
Як визначають норми внесення добрив?
Вплив рівня кислотності грунту на розвиток горіхів; особлива роль кальцію - дрібним шрифтом.
Візуальні ознаки нестачі елементів

На ці та інші питання даю відповідь у статті.




Родючість грунту залежить від його структури, наявності мінеральних речовин, які не будуть нормально поглинатися коріннями дерева без мікроорганізмів. Останні живуть завдяки органічній складовій. Якраз завдяки мікробіоті грунт стає більш повітропроникним, насичується різними гуміновими кислотами, що сприяє кращому засвоєнню і мінеральних добрив. Внесення добрив впливає на приріст врожаю рослин аж до 35-40% (для порівняння: застосування ЗЗР - 17%, полив - 5%). До речі, підживлення впливає на жирність, смак ядра. Так у старих дерев, які давно не підживлювали, часто плоди ніякі на смак. А відсутність поливу у посушливі літні місяці може спровокувати збільшення % зморщених/темних ядер.
Фермери мають знати грунт, на якому вони садять сад і принципи живлення горіхів. 


Внесення добрив під корінь актуальне і для дорослих горіхів і щойно посаджених. Молодий сад потребує підтримки процесу укорінення саджанців, щоб активно росло коріння (P - фосфор і K - калій). Також ці насадження підживлюють в липні позакоренево, особливо, коли сильна спека (комплексне листове підживлення з міддю). А от під дорослі горіхи вносять ті препарати та добрива з мікроелементами, які активізують процеси:
- цвітіння (B - бор),
- формування зав'язі (Zn - цинк),
-покращення якості і кількості плодів (фосфор або/і калій);
- визрівання пагонів (калій).

Якщо з року в рік помічаєте, що на ваших деревах затягнувся час дозрівання плодів - можливо їм бракує сірки (S). Сірка є в складі калієвих, кальцієвих і магнієвих сульфатних добрив. Якщо вдобрювали іншими - треба моніторити рівень сірки.

«Формы удобрений подбирают в зависимости от свойств почвы и требований плодовых культур. На нейтральных и щелочных почвах вносят физиологически кислые удобрения - мочевину, суперфосфат и другие, на кислых почвах - томасшлак, фосфоритную муку. Аммиачную селитру и калийные удобрения во всех формах можно применять на всех типах почв...
При задернении междурядий в саду или выращивании сидератов потребность в удобрениях увеличивается в 1,2 ... 1,5 раза.
На плодородных участках дозы удобрений уменьшают, на малоструктурных почвах увеличивают. Тяжелые по гранулометрическому составу почвы богаты доступным калием, на песчаных и супесчаных почвах калийные удобрения вносят чаще и в повышeнныx дозах.
Органические удобрения (навоз, перегной, компосты) на окультуренных и богатых почвах вносят один раз в 3-4 года по 30-40 т/га, на бедных почвах - по 60-80 т/га. На супесчаных и песчаных почвах органические удобрения лучше применять через год и в меньших дозах (15-20 т/га). При сочетании органических удобрений с минеральными дозы последних уменьшают вдвое». Птичий помет вносят из расчета 5 т и более на 1 га - больше или меньше, в зависимости от хим.состава помета. Норму внесения можна рассчитать по азоту, считая, что азот помета усваивается растением в 1,5-2 раза слабее, чем азот минеральных удобрений.
Книга Плодоводство, Ю.В.Трунов, М.:КолосС, 2012. - стр.246-248

А ось що пишуть радянські горіховоди щодо внесень добрив конкретно в горіховому саду (нижче):




Журнал Садоводство, №4 за 1971 рік (Москва, "Колос"):
Опыт 1967 г. с удобренем ореха. Саду 14 лет. Учхоз "Кубань" Кубанского с/х института. 10 вариантов комбинации удобрений плюс контроль (без удобрений)


   Контроль - БЕЗ каких-либо удобрений = 1
N60 = 2
P60 = 3
N60P60 = 4
N60P60K60 = 5
N120P120 = 6
N120P120K120 = 7
N180P180 = 8
N180P180K180 = 9
навоз 10т+N60P60K60 = 10
навоз 20 т = 11
Повторность опытов трехкратная, в каждом опыте 5 деревьев. Почва - выщелоченный чернозем с мощным гумусным горизонтом 1,5-2 м (значительное содержание карбонатных образований). Анализ внесения разных комбинаций удобрений под орехи показывает: "наибольший чистый доход и наивысшая окупаемость вложенных средств (в покупку NPK) были в варианте №5 (NPK 60-60-60). При внесении одного навоза чист. доход высок, но окупаемость затрат здесь вдвое меньше чем в варианте №5 (расходы на транспортировку навоза). При проверке удобрений в различных сочетаниях наилучшие результаты оказались при внесении азотно-фосфорных. В наших условиях растения ореха практически не реагируют на исключения из полного минерального удобрения калия, так как в почве содержится достаточно обменного калия и мало подвижных форм азота и фосфора". “Где почвенно-климатические условия аналогичны, для улучшения плодородия почвы в ореховых садах рекомендуем давать полное минеральное удобрение в дозе 60 кг д.в. (действующего вещества) на 1 га. Если имеется достаточное количество органических удобрений, то необходимо вносить их в количестве не менее 20 т на 1 га”. Н.А.Тхагушев, доктор с/х наук, Б.Ю.Цароев, аспирант.




Чи можуть волоські горіхи рости на будь-яких грунтах?

«Грецкий орех произрастает на почвах различного типа: от богатых коричневых и типично лесных с высоким содержанием гумуса до тяжелых глинистых (при наличии дренажа) и тяжелых каменистых. ...Не отмечено угнетение деревьев на слабосолонцеватых темно-каштановых почвах; на сильно засоленных почвах они произрастать НЕ могут». Це пише Ядров А.А. в книзі Орехоплодные и субтропические плодовые культуры (Симферополь, Таврия, 1990 г., с.42)
В книзі Горіхи (Київ, Урожай, 1987, с.18) Ф.Л.Щепотьєвим записано: "Грецький горіх успішно може рости на грунтах різної родючості - від глибоких, багатих на гумус, до бідних - піщаних, скелетних.
Необхідною умовою доброго росту горіха є достатня вологість грунту. Надмірно вологі, мокрі, болотисті, як і дуже сухі й сильно засолені, грунти не придатні для вирощування горіхів. Підійдуть з нейтральною або слаболужною реакцією. До таких належать чорноземні, суглинкові і супіскові грунти" (за останні я б додав: з достатнім шаром органічної речовини - адмін. блогу).
Якщо в процесі огляду грунту з вашої ділянки виявилося, що це суміш піску з пилом (мені схожий показували - ніби перемішали попіл з піском) і плодові там не ростуть/хворіють/обмерзають, чи важкий спресований виснажений грунт - тут горіх більш за все НЕ принесе нормального врожаю. Корисно за вибрану ділянку землі під горіхи розпитати попередних власників чи сусідів, та знати які культури росли на ній минулі 5-10 років.
Так, знайомі на початку 1990-х рр. купили хату в сусідньому селі, там поряд з трасою пустувала ділянка землі - з'явилось бажання посадити фруктовий сад. Хтось їх напоумив попередньо висіяти сидерати - на зелене добриво. А потім вони запідозрили щось неладне з грунтом: за хатою все росло, а на цій ділянці посіяні люцерна та конюшина навіть на сіно не виросли нормально! А після розпитування старожилів виявилося, що в 1986 році влітку понад трасою чистили узбіччя і звозили збагачений радіацією пил якраз на цю ділянку - потім розрівняли. З того часу там практично ніщо не можна виростити.
Якщо місце під сад - там, де сірий лісовий грунт, майте на увазі: у землі від попередників (клен ясенелистий, дуб) зостались речовини, які гальмуватимуть ріст горіха волоського (дивись в книзі Горіхи Ф.Л.Щепотьєв про це пише на с.64). А щоб їх нейтралізувати - треба провести внесення кальційвмісних препаратів, і можливо рік-два сіяти і приорювати сидерати.
Якщо ділянка з високим рівнем грунтових вод (підтопляється), або з високим рівнем кислотності (рН менше 5,5), то «сад мрії» доведеться облаштовувати в іншому місці.


ГНІЙ для живлення горіха волоського


Внесення органіки (там багато карбону) активізує грунтові мікроорганізми, які почнуть витягувати азот (N) із грунту (фіолет. лінія на графіку). Щоб врівноважити співвідношення C:N (в гної воно зависоке) - додайте карбамід/сечовину. Останній захід буде особливо актуальний після обрізання дерев, щоб активізувати відростання нових пагонів.

В родючому грунті, співвідношення C до N становить близько 11:1, тобто 11 частин вуглецю на одну частину азоту. “Важливим джерелом органіки є солома. Внесення соломи у ґрунт створює природні умови для відтворення гумусу та родючості ґрунтів. За вмістом органічної речовини та здатністю відтворення гумусу 1 т соломи є еквівалентом 4–5 тонн підстилкового гною. Оскільки співвідношення С:N в соломі злакових становить 70–80 до 1, для підвищення коефіцієнта гуміфікації доцільно додавати на кожну її тонну 8–10 кг діючої речовини азоту”.
Компост якісніше інших видів орг. добрив відновлює структуру грунту. Проте, враховуйте: свіжий компост (багатий на лігнін), може спровокувати блокування азоту в грунті.
Перепрівший навоз бажано розкидати та приорювати в прохолодну, вологу і безвітряну погоду.




“Вміст органічної речовини відображає здатність ґрунту постачати поживні речовини, вологу та надавати інші фізичні переваги рослинам. Органічна речовина діє як сховище поживних речовин і покращує структуру ґрунту, має високу ємність для утримання катіонів і ґрунтової вологи. Часом рослини недоотримують той чи інший елемент не через його нестачу в ґрунті, а через те, що він в силу якихось причин недоступний. Гній допомагає вивільняти поживні речовини, вже присутні в ґрунті. Тобто, внесення гною стимулює мікробну активність, а також створює м'які органічні кислоти, які звільняють раніше недоступні поживні речовини. Завдяки гною можна значно покращити доступність фосфатів і калію...(за умови, що інші показники в ґрунті на належних рівнях). Для кращої ефективності та доступності гній повинен бути швидко зароблений (приораний). Його корисна дія для підвищення врожайності сільськогосподарських культур знижується приблизно на 50% через 4 дні зберігання на поверхні ґрунту. Не варто уникати застосування компосту і гною, адже від цього добрива ви отримаєте більше, ніж потратитесь на нього. Хоча з року в рік ґрунт так підживлювати не можна, тому що тривале застосування створює токсичне середовище у ґрунті. Різний гній вимагає різних норм внесення. Автор стверджує, що «найважливіший аспект родючості – баланс між елементами, і важливий не тільки кожен окремий елемент, але необхідно мати баланс всіх елементів в ґрунті» [Книга "ПРАКТИЧНА АГРОНОМІЯ" Neal Kinsey та Чарльз Уолтерс плюс тези з статті "Застосування гною: більше користі чи шкоди?" на сайті travelite.com.ua].




Рівні азоту і інших елементів в різних типах гною:








Як підживлювати азотом і коли?


Ранньою весною підживлювати азотом - викидати гроші на вітер. Бо орієнтовно до 5-10 квітня дерева активно користуються запасом азоту в пагонах/в деревинІ і з грунту його практично не беруть. Тому і обрізання ранньою весною краще відкласти до літа.

Дози азоту для різних за віком горіхів: dochub.com/walnutengineering/mqNjP3BVWWqAb3V9yGzLkp/walnut-brochure

Якщо внести більшу кількість азотних добрив - дерево НЕ виграє від цього! Ми радимо золоте правило: починайте вносити гній (а краще ПЕРЕГНІЙ) не в рік висадження, а через рік-два, і то ПОСТУПОВО (порціями - див. слайд "Manure&fertiliser"). Їх кладуть в невелике заглиблення біля молодого дерева, накривають 20 сантиметровим шаром мульчі; неорганічні - закопуємо приблизно на штик лопати (не раніше 2-го року).
Цитуємо слова Вілбура Рейла (спеціаліст по мигдалю та горіху/Каліфорнія):
"Young trees don't require as much N as older trees. The rule of applying one ounce of actual N per year of age of tree, I believe is very good. Some growers say it is conservative but I have seen burned trees from higher rates... On first year trees I also like to see a foot of growth before the first N applications.
On older walnut trees that are being heavily fertilized, I also prefer splitting applications. I have seen tree collapse from high nitrogen rates applied just before a hot spell and heavy water application. Splitting the nitrogen into 2 or 3 applications usually prevents this collapse.
How much fertilizer should I apply?
Ask yourself the following two questions: Last year was the growth adequate (remember, lack of water can also limit growth)? Was an adequate amount of N applied for the crop and tree maintenance? If it was, then start with this amount of N. Adjust the rate up or down depending on expected yield, desired growth and cover crop, then fine-tune the applications using leaf analysis."
Молоді дерева не потребують стільки N, скільки старші дерева. Я вважаю, що правило застосування однієї унції д.р. N (one ounce of actual N; 1 oz = 28.3495 грам) на рік віку дерева є дуже добрим. Деякі виробники кажуть, що це консервативно, але я бачив спалені дерева через застосування вищих доз... А от на деревах першого року я спершу прагну побачити висоту зростання один фут до перших внесень N.
На старших горіхових деревах, які як правило добряче удобрюють, я також віддаю перевагу внесення розрахованої дози не за раз, а в декілька етапів (ту дозу ділять на 3-4 і вносять поетапно). Я бачив, як дерево ламається від високих норм азоту, застосованих безпосередньо перед посухою та активним поливом. Розбиття дози азоту на 2 або 3 внесення зазвичай запобігає цьому колапсу. Wilbur Reil Yolo County, Calif., Farm Advisor

USA/Каліфорнія: норми внесення азоту, фосфору та калію [Walnut Production in California Daniel Geisseler PDF]:



Нижче приводимо досвід горіхівників Індії. Якщо аналізу листя і грунту у вас немає - то внесення добрив рекомендують в таких кількостях: повна доза фосфору та калію і половина азоту повинні бути внесені за 2 тижні до цвітіння; інша половина азоту вноситься двома рівними частинами опісля 3 тижнів fruit set [мабуть зав‘язі - перекладач] і протягом першої половини липня. [https://www.slideshare.net/MandeepSaini45/walnut-138232784 Advances in Production Technology of Walnut стор.116]

Urea = Сечовина. Містить 46,63% азоту (за масою).
MOP = Muriate of Potash (калійне добриво, К=50 %)=potassium chloride.
DAP = Diammonium phosphate (фосфорне добриво, 18% азоту в амонійній формі, 46% фосфору у вигляді фосфату амонію.
Азот у формі амонію вимивається з землі, повільно поглинається рослинами. Фосфор у вигляді фосфату амонію легко засвоюється, навіть при нестачі води). Одиночный суперфосфат является дешевой альтернативой популярному диаммоний фосфату.





Ми переконалися: не можна бездумно копіювати досвід інших горіховодів чи інших держав!





Якщо в Молдові М.Ф.Кіктенко навчає "класть соломистый гной" практично зверху навколо стовбура молодого дерева - не на всіх грунтах у НАС це буде доречно. Так, в Австралії при закладанні саду технікою нагортають бурти (mounding) із родючого шару. Це - майбутні ряди горіхів. А міжряддя будуть нижчі на 0,5 м. Дана практика пояснюється тонким родючим верхнім шаром ґрунту (близько 0,2 м), під яким важка глина. Вона затримує стік води в глибину. Щоб не було замокання застосовують subsoil tillage і mounding. Потім за висновками грунтових випробувань вносять визначену кількість вапнякового добрива шляхом розкидання на поверхні смугою завширшки два метри. Потім сіють райграс (або в суміші з конюшиною) по всій площі саду, зрошують протягом 2-3 годин. Там, де грунт дуже ущільнений, глибокий розрихлювач (ripper with a winged-tine) використовується для спушення на глибину 60 см. Зрештою, горіхи висаджують, а оброблений ґрунт покривають солом’яною мульчею на 2 м шириною.
[«Сад на высокой гряде. Нестандартное решение нерешаемой проблемы» - Досвід Азербайджану]


в гуглі шукайте досвід Австралійських горіхівників BEST PRACTICE MANAGEMENT FOR ESTABLISHING A WALNUT ORCHARD

__________________________________________________________________________

Ми практикою напрацювали таку схему підживлення горіха:


1. Листове живлення для 1-2-3-річок. Травень, липень. Підійде комплексне для садових квітів мінім./середн. концентрації. Компост/вермигрунт можна дати в рік посадки+ одне підживлення по листу. Якщо давати гній - то НЕ більше 2 лопат на однорічку (якщо грунт збіднений!). Ми гній починаємо давати з 4-5-річного віку.
2. Мінеральне підживлення для дерев 4-річного віку і старших в червні. Дози - див. два фото з радянського журналу <і>Садоводство</і>.
3. Підживлення дорослих горіхів органікою (у нас це гній+сіно/листя ягідників) із заробленням у грунт. Не пізніше кінця липня і не зимою. На 10-річку давати 2 садових тачки (90 л) гною 2-річного. На 15-річку - 3 тачки. Якщо гній свіжий - змішайте його з торфом чи з якою сухою органікою (листя/сіно/очерет). Калійвмісні добрива додають з огляду на суттєвий винос цього елемента разом з шкаралупою - на збіднених грунтах або під дорослі горіхи. Я закопую перегній змішаний з попелом та товченою горіховою шкаралупою.
Перші два роки після висадки цілком достатньо підкормки по листу в травні та в липні. І під корінь: компост/ПЕРЕгній/попіл (не більше 2 кг на молоде дерево).

Якщо норми внесення будь-яких добрив завищені - це веде до:
  • закислення грунту
  • ви витрачаєте гроші даремно
  • ви будете причетні до зараження поверхневих вод небезпечними хім. реагентами
  • дерева "зажиріють", як наслідок - стануть вразливими до хвороб, знизиться їх морозостійкість .







ПОЗАКОРЕНЕВЕ ВНЕСЕННЯ (по листу)

Які мікроелементи вносити - визначають за результатами аналізу листя на рівні мікроелементів (Leaf Samples and Critical Values for Walnut). Внесення елементів живлення через листкову поверхню не тільки доповнює кореневе, але й коригує живлення культури в критичні періоди вегетації: надто низькі чи високі температури, посуха, кислотність ґрунту, тощо. Листкове підживлення – ідеальний спосіб стимуляції фізіологічних процесів в рослині, відповідальних за підвищення якості урожаю, підсилення стійкості рослини до шкідників і захворювань.

Переваги лист.підживлення в порівнянні з внесенням під корінь: 1. вищий ступінь засвоєння і 2. швидше всмоктується.

Амоній і сульфати є агресивними елементами при застосуванні їх в якості листкового підживлення. Карбамід, що входить до складу деяких добрив, діє як зволожувач (покращує поглинання листям поживи).





удобрение ореха грецкого; уход за орехом, подкормка скороплодного, Внекорневая подкормка орехов, 

Норми внесення добрив визначають за такими факторами:
  • величина минулорічного урожаю;
  • які культури росли до того, як ви посадили горіховий сад (попередники),
  • тип грунту та % органічної речовини в ньому;
  • кислотність грунту;
  • листовий аналіз (проводять за необхідності).

Leaf Samples/Аналіз листя
проводять з середини до кінця січня (це - в Австралії, а в нас це період відразу після зав'язування плодів на початку літа, - адмін) шляхом перевірки наприклад 50-100 шт вершинних (а не бокових) дольок останнього - тобто на кінці гілки - повністю розкритого листа. Листя, що ще не виросло (не розкрилося) не брати.
Як провести відбір листя на аналіз хвороб чи щоб виявити, яких елементів бракує горіху волоському, пекану, горіху чорному - "Illustrated Guide to Sampling for Plant Analysis" - введіть в пошуку гугла (файл plantguide.pdf).



Час внесення добрив:

Короткочасний дефіцит пож.речовин можливий в періоди посухи чи в разі коли цвітіння попало на дні холоду (це стрес для дерев). Тобто умови навколишнього середовища перешкоджають поглинанню.
Азот, Калій, Сірка, Фосфор, Магній, Кальцій необхідні на всіх стадіях росту дерев. Слідкуйте за рівнем N, K і P в грунті - бо чим більший урожай - тим більше виноситься цих елементів. Калію в наших чорноземах ДОСТАТНЬО! Тому підживлення калієм актуальне для горіхових садів, які вже не один рік плодоносять.
K, S, P, Mg є рухливими в горіхах і можуть ефективно зберігатися для подальшого використання (1-ше підживлення - пролонгований ефект). Калій: K response is highly soil specific. Conduct soil tests and follow soils consultant advice Азот легко вивітрюється, тому вносити його лише в час активного росту! S is supplied in K, Ca and Mg sulfate fertilizers, if none of these are used Smonitoring is recommended. Сірка є в складі калієвих, кальцієвих і магнієвих сульфатних добрив. Якщо вдобрювали іншими - треба моніторити рівень сірки.





Кислотність грунту: вплив на засвоєння макро- і мікроелементів
Накопичення вологи в період танення снігу є вкрай важливим етапом. Однак через підвищену кислотність земля втрачає здатність утримувати її в великих кількостях. Внаслідок чого на поверхні грунту утворюється кірка, яка блокує не тільки воду, а й повітря. Якщо ділянка сильно закислена - проведіть заходи щодо стабілізації рівня pH. Виділяють 5 дієвих методів для зниження кислотності грунту: вапнування, внесення деревного попелу, кальциновані препарати, комплексні речовини для розкислення і сидерати. При високій кислотності грунту (тобто низький рівень рН) сильно страждають бобові культури, адже значно погіршується засвоєння ними азоту. При такій кислотності страждають мікроорганізми, які відповідають за розкладання гною і рослинних залишків, тим самим потреби рослин в органіці повним чином не задовольняється. Коли грунти лужні, це показник рН 7-8, засвоєння мікроелементів таких як бор і цинк знижується.
Якщо ви знаєте цей показник для вашого саду, то вам буде нескладно визначити чи бракує якого елемента та відкоректувати норми їх внесення. Надмірно високий (більше 9,0) та надмірно низький (менше 4,0) показники рН ґрунту діють на коріння рослин токсично. В межах цих показників рН визначається поведінка окремих поживних сполук, а саме їх осадження чи перетворення у доступні чи недоступні для рослин форми. Низький pH (менше 5.5) - то є показник дефіциту кальцію, магнію, фосфору чи молібдену і можливо надлишку марганцю, заліза чи алюмінію (видно на зелено-помаранчевій схемі). За дуже високої кислотності (коли низький рівень рН) елементи Mn, Fe, Al стають токсичними! Їх надлишок порушує вуглеводний та білковий обмін - а це знижує врожай. Погіршуються фільтраційна здатність грунту, його капілярність та проникність. [Кислотність грунтів та її вплив на живлення рослин /сайт agronom.com.ua].
Високий pH (понад 7.5) - створюються умови, коли марганцю, цинку, заліза чи міді або бракує, або вони дуже погано засвоюються. Це не залізне правило, а найбільш ймовірний варіант.
«На грунтах із фізіологічно кислою реакцією грунтового розчину рослинам-кальцієфілам, якими є горіх і слива, не вистачатиме кальцію і магнію. Якщо ж грунт матиме лужну реакцію — то навпаки, надлишок карбонату кальцію перешкоджатиме цим культурам засвоювати залізо, цинк, мідь, бор та калій» [Грецький горіх і слива потребують грунту із нейтральним рН - пише agrotimes.ua]. Ці факти враховують: в кислому грунті - при підживленні збільшують дози кальцію і магнію; на лужних - проводять ті агроприйоми, за яких рівень рН знижується в бік +7.



Докладніше читайте на сайті farming.org.ua "кислотность и засоление почв и их влияние на питание растений".
«На розвиток рослини і її коріння значною мірою впливає фізіологічна врівноваженість розчину. Під цим поняттям розуміють такі співвідношення поживних речовин у розчині, при яких відбувається їх найбільш ефективне використання рослиною. Однобічні розчини, в яких переважає певний елемент, зокрема сіль, є фізіологічно неврівноваженими, тож розвиток коріння найкраще відбувається у багатосольовому розчині. В такому розчині спостерігається певна антагоністична взаємодія окремих іонів, де кожен із них взаємно перешкоджає надмірному засвоєнню іншого. Наприклад, іони Са2+ у високих концентраціях гальмують засвоєння іонів K+, Na+, Mg2+, також антагоністична взаємодія спостерігається між K+ і Na +, K+ і NH4+, K+ і Mg2+, NO3– і H2PO4, Cl– і H2PO4– та іншими. За рахунок таких взаємодій забезпечується зважене живлення рослин. Фізіологічна рівновага розчину легше за все відновлюється додаванням солей кальцію, які створюють необхідні умови для нормального розвитку кореневої системи. Це підкреслює необхідність вапнування ґрунтів з порушеним співвідношенням мінеральних компонентів та високим закисленням. Також стає зрозумілим, що удобрення в жодному випадку не повинно проводитися однобічно, без врахування загальної потреби у всіх елементах живлення рослин. …. Відсутність іонів кальцію у кислому середовищі погіршує його негативний вплив на коріння значно більше, ніж недостатність інших катіонів, через що навіть при визначенні показника рН необхідно звертати увагу на те, за рахунок яких саме елементів було його досягнуто» [ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН АБО ФІЗІОЛОГІЧНА ВРІВНОВАЖЕНІСТЬ ГРУНТОВОГО РОЗЧИНУ/Стаття Кислотність грунтів та її вплив на живлення рослин на сайті agronom.com.ua]

Висновок. Якщо горіховий сад росте на забезпеченій усіма необхідними поживними елементами землі - у вас є усі шанси збирати щедрі урожаї саме таких плодів по якості та по кількості, які обіцяють виробники саджанців. Якщо ж у вашому саду було багато випадків засихання саджанців, якщо дерева підмерзають, якщо є проблеми з хворобами та шкідниками, чи підозріло малий врожай (а горіху вже понад 5-6 років), чи погана якість плоду - зверніть увагу на живлення ваших горіхів.Слід мати на увазі: помітний приріст урожаю в межах одного-двох років після внесення добрив спостерігають на проблемних (виснажених) грунтах. А на чорноземах його буде помітно наступними роками.

Чинники, які заважають горіхам нормально отримувати живлення з грунту:
- погана розчинність добрив у грунті;
- вилуговування (вимивання з грунту легкорозчинних речовин);
- неоптимальний рівень рН грунтового розчину;
- антагонізм між певними елементами;
- погана аерація грунту;
- брак вологи або її надлишок… й інші.





6 коментарів:

  1. https://newfood.media/2021/04/05/ukrainskyy-vynakhidnyk-stvoryv-tekhnolohiiu-vyrobnytstva-horikhovoi-pasty-iaka-zberihaietsia-2-roky/

    ВідповістиВидалити
  2. Із питань ПРОФЕСІЙНОГО живлення горіхового саду звертайтеся до Адміністратора цього блогу (hustav@meta.ua, тема- "потребуємо професійне живлення горіха"). Теми "живлення Калієм", "внесення азоту", "поливна вода: вимоги до її якості- щоб не засолювати грунти" та інші. Маємо перекладені статті, презентації з Каліфорнії (UC Davis)

    ВідповістиВидалити