пʼятницю, 18 серпня 2017 р.

ЯК обрізати горіхи?

Розглянемо такі питання:

1. Фотоінструкція: що треба видалити? Як правильно сформувати молоді горіхи.

2. Терміни обрізання волоського горіха.

3. Чому обрізати волоські горіхи на плантації кожен рік нераціонально?
4. Який характер росту та формування тіні, потребі у воді в обрізаних та необрізаних (мінімум обрізаних) горіхів?
5. Чи реально нагинати гілки у горіхів для
а) затримки їх росту в вишину
б) для створення більш розлогої крони?



Яких типів буває обрізання горіха?
a)
КОНТРОЛЬНЕ, щоб 2-3-4-річка зміцніла після посадки; так стимулюють до кращого розвитку її кореневу систему.
b) формувальне (в молодому віці). Садівник формує скелет і кілька ярусів. Дерево повинно максимально освітлюватися з усіх боків.
c) розріджуюче - через кожні наступні 3-5 років. Особливо у садах, які нормально не доглядали понад 5-10 років. 

Сюди ж відноситься і санітарне обрізання, коли видаляються сухі/поламані пагони та ті, які йдуть всередину крони

Після 10-15-20 років плодоношення проводять і
d) омолоджувальне. Обрізають дорослі/старі дерева.          
Вкорочують гілки для ініціації росту нових пагонів. Після такого обрізання бажано добре підживити дерева, щоб швидко виросли пагони заміщення.
У горіховому саду, якому до 10 років, Ви проведете не менше 4 обрізок.
  Без обрізання дерева можуть бути загущені, може погіршати запилення весною. Горіх любить світло і є спостереження, які доводять: якщо пагони з зав'яззю знаходяться в тіні - вони з імовірністю понад 40% відпадуть і не дадуть плодів!   Але не бійтеся - дерева необхідно обрізати НЕ кожен рік.

"Обрезка ореха проводится редко, в основном, для удаления отмирающих, поломанных, загущающих ветвей с обязательной замазкой ран петралатумом или чистым нигролом (убивает споры грибов, способствует заживлению ран); замазывать раны можно и гущей от подсолнечного масла". Лилия Ивановна Тараненко, старший научный сотрудник Артемовской опытной станции питомниководства, пос. Опытное, Донецкая область (Дачник № 10, 2006)  



До висоти 1,5 м горіх потрібно сформувати. Якщо цей етап пропустили, як діяти? Рекомендую:
1) вирізати всі гілки нижче 1 м

2) серед скелетних гілок вирізати всі тонкі, дуже видовжені, криві і закручені. І ті, що труться одна об одну або перетинаються (фото). 

3) якщо гілка нормальної товщини, але задовга - вкоротіть її на 40-60%

4) якщо поруч ростуть 2-3 гілки (одна над іншою від центр. лідера) і всі три дивляться в одному напрямку - розігніть крайні, а гілку між ними - виріжіть.
5) на верху крони інколи утворюється своєрідна «розетка»: 4-6 гілок ростуть з одного вузла. Залиште один центральний провідник (йде вертикально), і 2-3 гілки на північ-південь (або захід-схід), решта - видалити.
6) щоб не вирізати дві сусідні гілки - одна нижче, інша вище - на центральному провіднику, досить видалити по половині (або 1/3) їх довжини

7) іноді в місцях розгалуження бокових гілок спостерігаємо проростання 3-й тонкої. Вона зайва, видаляємо такі

8) на молодих горіхах чітко помітні малі короткі обростаючі пагони - особливо на скелетних гілках. Такі пагони вирізають. 

9) якщо молоде дерево суттєво нахилене, і є скелетні 2-3 гілки, які виросли в сторону нахилу, то з них залишають найнижчу (гілки вище - обрізають). Цим ми попередимо в майбутньому зміщення центру ваги за межі крони. У нормального дерева він повинен збігатися з стовбуром (якомога ближче до нього). 



Терміни обрізання

Досвід показує, що молоді волоські горіхи (скороплідні - до 15 років, високорослі - до 25 років) бажано формувати і проріджувати або до, або після цвітіння - ранньою весною або в червні-липні. Весною в момент, коли тільки-тільки почав зацвітати КИЗИЛ (після цього починається активний сокорух в горіха) - МОЛОДІ дерева; а товсті гілки дорослих горіхів - я вважаю найліпше обрізати влітку. В червні обрізають ті, хто заодно і зелені плоди горіха заготовляє для консервування чи горіх. настоянки (рекордсмен за вмістом вітаміну С). Омолоджуюча обрізка дорослих дерев і старих (понад 50-60 років) в кінці літа чи у вересні - ДОПУСТИМА, але все ж такі дерева найбезпечніше обрізати у червні (у бездощову погоду).

Обрізаючи, не забувайте зробити пропил знизу, щоб зрізана гілка не потягнула з собою і не обірвала смугу кори. Я намагаюся різати тонкі гілки паралельно тій гілці, від якої їх вирізаємо. А ті, що товщі 5 см - поперек волокон, щоб зріз був якомога меншої площі. Всі гілочки тонше 22 мм відрізаю секатором. Зрізуючи одну гілку, намагайтеся ні краплі не зашкодити іншу! Зайві рани - зайва витрата енергії горіха на їх заростання. Всі зрізи звільняйте від лахміття кори, задирок. Чи можна залишати пеньки від гілок? Ні, не можна - там поселяться шкідники. 





Нижче публікую переклад методички 
"Обрізка і вигонка молодих горіхів"
(Pruning and Training Young Walnuts
Bruce Lampinen, UC Davis Plant Sciences )
























































Джерело   Bruce Lampinen [UC Davis Plant Science], California:
http://ccfruitandnuts.ucanr.edu/files/239162.pdf

Продовження експерименту (останнє фото)
Файл_2                                                   Файл_3

























обрезать орех регулярно? - Нет, достаточно сформировать его крону на 2-3-4 году и обрезать только епизодически. как обрезать орех и когда? - Нужно удалять лишние (особенно внизу ствола) ветви, чтобы крона свободно проветривалась. Тогда не будет марсонии и будет лучше опыление и больший урожай. Время обрезки выбирайте так, чтобы не было сильной жары и не было резких перепадов температуры. Как правильно обрезать орех? - Удалять лишние, кривые, усохшие ветви. формування крони грецького горіха виконують в формі "чаша", "ялинка" - для плодоносних дерев; "тополя" - для дерев, які вирощують на деревину. зимова обрізка горіха проводиться перед весняних сокорухом. як правильно сформувати крону горіха? обрізка дворічного горіха. як правильно обрізати молоді горіхи? обрізка горіха влітку - це видалити гілки, які дають сильне загущення. Коли проводиться обрізка грецького горіха? - Коли дерево не буде "плакати": після збору врожаю (жовтень) та на початку літа.

1 коментар: