понеділок, 4 грудня 2017 р.

Цвітіння горіха - вплив на урожай


ВПЛИВ НА УРОЖАЙНІСТЬ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЦВІТІННЯ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ



Народ помітив: є урожайні горіхи, і є маловрожайні. Чому горіх, маючи пиляки, квітуючи весною, восени дає дуже мало плодів? Чому в останні роки ранньоквітучі горіхи погано опилилися в квітні та на початку травня? Чому загущені насадження горіхів дають знижений урожай? В статті даємо відповіді на ці питання.

Крім умов вирощування на врожайність впливають особливості цвітіння горіхів. 



Горіх волоський - однодомне дерево з роздільностатевими квітками. Одне дерево має і маточкові квітки з двома рильцями (жіночі, pistillate flowers, російською мовою “пестичные цветки”) і чоловічі пиляки (сережки, staminate flowers=catkins, тобто тичинкові квітки). Час початку і терміни їх квітування найчастіше не співпадають. Сережки дають пилок в 1,5-2 рази коротший період, ніж його готові прийняти жіночі квітки. Існує розрив у термінах цвітіння квіток обох статей близько 7 – 13 днів. Це виключає можливість самозапилення в межах одного дерева (дихогамія). За типом цвітіння виділяють: першочоловічі, першожіночі та гомогамні (одночасне цвітіння). За часом цвітіння є горіхи ранньо-, середньо- і пізньоквітучі.
Сережки закладаються на дозрілих коричневих пагонах минулого року у вигляді конусної бруньки з лусочками (фото вище цих рядків). Жіночі квітки розміщені по 3-5 шт., а у гронових форм — по 8-18 штук і формуються на молодих пагонах цього року. Коли на жіночих квітках рильця розходяться — вони готові до запилення.

У запилених квіток рильця буріють, зав’язь починає збільшуватися (останнє фото). Неопилені квітки абортуються. Льот пилку з одного дерева триває 5 – 12 днів (залежить від сорту і погодних умов). Він летить на відстань від декількох метрів - якщо йде злива, до більш ніж 0,3 км (за вітряної погоди). У вашого горіха першим відбувається пиління сережок? Це першочоловічий тип цвітіння, такий горіх зветься протоандричним. Дуже добре, якщо весною при цвітінні буде волога прохолодна погода (на схемі 1 нижній варіант). Тоді пилок матиме більше часу, щоб потрапити на рильця жіночих квіток. Часто проблемою для першочоловічих є те, що, при відсутності поряд дерев з більш пізнім пилінням, вони мають малі врожаї — їх жіночі квітки немає кому опилити (схема 1, верх). Це відповідь на питання №1 на початку. Якщо весною у горіха висять цілі “букети” з 4-9 шт. (а не 2-4 шт.) та ще й терміни їх цвітіння у нього понад 8 днів — то типовий запилювач.

За даними фахівців Орегонського Національного Університету (США) “у деякі дуже теплі весни, горіхи сорту Франкет випускають увесь пилок до того, як усі жіночі квітки будуть готові його прийняти. Тоді урожай низький. Ця тенденція особливо прослідковується у молодих насадженнях сорту. З віком дерево дорослішає і ці терміни довшають, запилення покращується і врожай вищий. Тобто, чим старший за віком горіх, тим більше фази цвітіння сережок та жіночих квіток перекриваються” (J. Olsen, Growing Walnuts in Oregon, 2006). Рання весна, суха чи дощова погода впливають на строки і тривалість цвітіння волоського горіха. Останні роки в нас була спекотна весна. Деякі дерева зосталися практично без врожаю через швидке випаровування краплі вологи в жін. квітках. А без неї пилкові зерна не спроможні до запліднення. Це відповідь на питання №2.

За спостереженнями ​ адміністора блогу, весною 2019 року...

Це - НЕ кінець. Продовження статті читайте на порталі ogorodnik.com (Дерево достатку: як особливості цвітіння волоських горіхів впливають на їх урожайність)


Хочете посадити саме ТАКИЙ горіх як на цих фото? Звертайтесь до харківського селекціонера >>>КОНТАКТи<<<

Немає коментарів:

Дописати коментар