середу, 4 жовтня 2017 р.

Садимо/пересаджуємо горіх: інструкція

Як і Коли правильно пересадити горіх? Як посадити горіх?
1. Вибираємо продавця: чесний, має позитивні відгуки, тривалий термін на ринку. Звичайно, найкраще брати у селекціонерів.
2. Просимо його помітити мотузкою/біркою південний бік деревця.
Пересаджуємо горіх
3. Починайте копати за 35-40 см від стовбура, і застромлюйте лопату в землю РАДІАЛЬНО  до стовбура. Менше пошкодяться корені при викопуванні. Якщо твердо,  грунт сухий, попередньо вилийте 1-2 відра води - буде легше.

4. Перевірте, чи ростуть поблизу вашої ділянки дорослі горіхові дерева. Якщо, наприклад, у вас ґрунт піщаний, а там, де виросли горіхи однорічки/дворічки - інший (суглинок чи чорнозем), то треба буде викопати ями більші звичайних і накласти туди того ж суглинку чи чорнозему (для меншого стресу та ліпшої адаптації). Не закладайте до ями перегній 2-3-річний без ретельної перевірки: там часто хробаки травневого хруща! Я удобрюю гноєм зверху ями і накриваю мульчею; дощові черв'яки удобрення затягнуть до коренів.
5. Коли деревце уже вкладено до ями, зорієнтуйте його помічену ниткою/біркою гілку на південь. Відразу ж в яму з горіхом не спішіть кидати землю - влийте 3-4 літри води. Зафіксуйте по крайнім точкам ями 3-4 пучки кукургузиння/стебла топінамбуру чи комишу. Так прискоряться мікробіологічні процеси; завдяки вільному доступу повітря до коріння буде швидше доходити роса та атмосферні гази (О2 і СО2). Далі всипте гумусу на 1/3 глибини ями. Або грунту з-під горіха, який уже плодоносить ("лісова земля з мікоризою").
6. Всипте великий стакан зерна ячменю чи овса (сприяє приживлюванню) - на рівні половина глибини ями.
7. Розправляючи корені, поступова засипайте землю - ту, яку виймали, коли починали копати яму. Грунт з нижніх шарів ями викладіть у формі кільцевого бугра навколо стовбура. Ще влийте води (відро).
8. Накрийте мульчею (для збереження вологи). Обов'язково утрамбуйте ногами!
Як посадити горіх; когда сажать грецкий орех весной или осенью. коли садити горіх ідеал? посадити саджанець горіха; вырастить грецкий орех на даче; грецкий орех на участке; посадить грецкий орех саженцем; посадка карликового ореха. Зимостійкий горіх осінню має більше часу, щоб прийнятися
Коли садити горіх? Восени чи навесні?


Пересадка горіха восени дасть вам 1-1,5 місяці для приживлення (середина вересня - друга половина/кінець листопада). Весною ж цього часу вдвічі менше. Посадка весною/влітку теж можлива, бажано просто інтенсивніше поливати. Приживаються 1-2-3-річки горіхів краще не там де садять восени, а там - де регулярно доглядають за станом нових насаджень! І сам селекціонер Л.Шугін, його діти не один рік практикують пересаджувати горіхи з квітня до листопаду. В червні-липні без притінення пересаджувати не можна!


Коли пересаджувати волоський горіх краще? Коли саджанець малий - однорічкою чи дворічкою бо його не треба обрізати. Такі швидше садити, треба копати менші ями, менше води йтиме на поливання. А от 3-4-5-6-річки пересаджувати - то треба дуже сильно обрізати крону, щоб корені стимулювати.
Верхнє фото: правильно викопаний горіх (такі корені у 3-4-річок, вирощених на твердому чорноземі).

Пересаджуємо горіх двохрічку


Немає коментарів:

Дописати коментар