Який сорт горіха найкращий?
Через непридатність горіхів із Туреччини/Молдови/США/Франції/Польщі/Італії до нашого клімату (вимерзають) потрібно збирати інформацію про місцеві горіхи, що успішно зимують, не вражаються весною заморозками і хворобами.
Через непридатність горіхів із Туреччини/Молдови/США/Франції/Польщі/Італії до нашого клімату (вимерзають) потрібно збирати інформацію про місцеві горіхи, що успішно зимують, не вражаються весною заморозками і хворобами.
Критерії відбору цінних горіхів:
- Перспективний горіх - морозостійкий: після зими не засихають гілки/не пошкоджуються.
- Бажано, щоб урожай формувався не тільки на верхівкових бруньках пагонів, а й на бічних. Щоб урожай формувався не тільки на периферії крони, але і всередині неї. Краще, якщо такому горіху більше 20 років.
- Краще, якщо маточний горіх плодоносить регулярно. Щоб кількість незаповнених горіхів була якнайменшою.
- Маточне дерево не повинно скидати зав'язі в період зростання та дозрівання плодів. Повинне відзначатися посухостійкістю.
- Вчасне дозрівання плодів - щоб горішки встигали поспівати до холодів осінніх. Коричневий (рудуватий) - а не яскраво-зелений - колір однолітніх гілок. Якщо ця умова не виконується - з такого горіха НЕ можна висаджувати саджанці в більш північному регіоні. Урожай горіхів повинен ВИЗРІТИ та падати на землю до моменту скидання листя.
- Плід повинен бути середнього (10-13 г) або великого (14-18 г) розміру. Також, перевірте, чи добре заповнює ядро внутрішній простір.
- Процент виходу ядра горіха - відношення маси чистого ядра до маси плоду в шкаралупі - повинен бути не менше 44%, краще 49-55%. Останні цифри - сортові горіхи. Дикі ж форми - "не розлупиш!" - чистяться важко (як правило, дають 1 кг ядра із 3 кг плодів). Плід повинен мати міцну тонку шкаралупу, легко колотися і ядро вільно вийматися з шкаралупи. Перевірте, чи не тріскаються плоди при падінні.
До речі, селекціонери підмітили закономірність: вихід ядра (%) в горіха середньою вагою 9-13 г зазвичай вищий, ніж в горіха 18-25 грам. - Ядро світлого кольору і смачне, краще з високою жирністю; шкірка, яка вкриває ядро - світлого забарвлення, без різкої гіркоти/терпкості. Якщо ж бути дуже точним, то цей останній критерій перевіряють в лабораторії: аналізують плоди з маточного горіха на вміст білку та жирів, в ідеалі ще й фенолів.
орехи гибриды; ореховые сады украины фото; низкорослый грецкий орех; орех чандлер урожайность; саджанці горіха низькорослого; скороплідні горіхи; грецкий орех садко; орех идеал; какие сорта грецкого ореха выбрать для выращивания на даче; орех франкет; как ускорить плодоношение грецкого ореха; почему темнеет ядро грецкого ореха; почернение плодов грецкого ореха
Немає коментарів:
Дописати коментар