суботу, 24 лютого 2018 р.

Як відібрати перспективні місцеві форми горіхів

Який сорт горіха найкращий?
Через непридатність горіхів із Туреччини/Молдови/США/Франції/Польщі/Італії до нашого клімату (вимерзають) потрібно збирати інформацію про місцеві горіхи, що успішно зимують, не вражаються весною заморозками і хворобами.
селекція горіха

Критерії відбору цінних горіхів:
  1. Перспективний горіх - морозостійкий: після зими не засихають гілки/не пошкоджуються.
  2. Бажано, щоб урожай формувався не тільки на верхівкових бруньках пагонів, а й на бічних. Щоб урожай формувався не тільки на периферії крони, але і всередині неї. Краще, якщо такому горіху більше 20 років.
  3. Дерево має бути стійким до ураження шкідниками (гусеницями, бородавчатим кліщем, та ін.) та захворювань: марсонії, бурої плямистості (антракноз), кореневої гнилі, бактеріального опіку.
  4. Краще, якщо маточний горіх плодоносить регулярно. Щоб кількість незаповнених горіхів була якнайменшою.
  5. Маточне дерево не повинно скидати зав'язі в період зростання та дозрівання плодів. Повинне відзначатися посухостійкістю.
  6. Вчасне дозрівання плодів - щоб горішки встигали поспівати до холодів осінніх. Коричневий (рудуватий) - а не яскраво-зелений - колір однолітніх гілок. Якщо ця умова не виконується - з такого горіха НЕ можна висаджувати саджанці в більш північному регіоні. Урожай горіхів повинен ВИЗРІТИ та падати на землю до моменту скидання листя.
  7. Плід повинен бути середнього (10-13 г) або великого (14-18 г) розміру. Також, перевірте, чи добре заповнює ядро внутрішній простір.
  8. Процент виходу ядра горіха - відношення маси чистого ядра до маси плоду в шкаралупі - повинен бути не менше 44%, краще 49-55%. Останні цифри - сортові горіхи. Дикі ж форми - "не розлупиш!" - чистяться важко (як правило, дають 1 кг ядра із 3 кг плодів). Плід повинен мати міцну тонку шкаралупу, легко колотися і ядро ​​вільно вийматися з шкаралупи. Перевірте, чи не тріскаються плоди при падінні.
    До речі, селекціонери підмітили закономірність: вихід ядра (%) в горіха середньою вагою 9-13 г зазвичай вищий, ніж в горіха 18-25 грам.
  9. Ядро світлого кольору і смачне, краще з високою жирністю; шкірка, яка вкриває ядро - світлого забарвлення, без різкої гіркоти/терпкості. Якщо ж бути дуже точним, то цей останній критерій перевіряють в лабораторії: аналізують плоди з маточного горіха на вміст білку та жирів, в ідеалі ще й фенолів.

Відбір стійких до заморозків форм в насадженнях горіха є важливим питанням. Тому в неврожайні роки слід особливу увагу приділяти відбору форм, стійких до впливу пізньовесняних приморозків. А в урожайні роки порівнювати ці дерева з іншими за такими ознаками як особливості цвітіння (докладніше читайте окрему статтю по цій темі), врожайність, стійкість до хвороб, якість плодів. Дізнайтеся, які були врожаї маточного горіха лютої зими 1986/87 рр.; зими 2005-2006 року та сезонів 2014 і 2017 рр. Тоді були весняні заморозки і більшість дерев в Україні зостались без врожаю.
орехи гибриды; ореховые сады украины фото; низкорослый грецкий орех; орех чандлер урожайность; саджанці горіха низькорослого; скороплідні горіхи; грецкий орех садко; орех идеал; какие сорта грецкого ореха выбрать для выращивания на даче; орех франкет; как ускорить плодоношение грецкого ореха; почему темнеет ядро грецкого ореха; почернение плодов грецкого ореха
Орех адаптированный Л.Шугиным к северу Украины

Немає коментарів:

Дописати коментар