пʼятницю, 22 червня 2018 р.

Технологія вирощування горіхів. Схеми саду. На що звернути увагу

СХЕМА посадки залежить від: наявності міжрядних культур, розміру косарки для скошування міжрядь, обслуговуючої сад техніки та розміщення опилювачів. Якщо косарка шириною 2,4 м - то 9 м вона проходитиме за 4 проїзди; якщо ж 3 м - то тричі. Схема 7х6, 7х8 м дозволяє вирощувати у міжряддях ліктрави/ягоди чи сливу, грушу, айву. При схемі 7х7 м ви розмістите 200 дерев на 1 га. Схема 5х5 м - це занадто густо. В густонасаджених садах дерева конкурують за живлення/воду, з часом їх крони змикаються і ЗНАЧНО зменшується урожайність.  Задача проектанта так розмістити ряди горіхів в саду, щоб досягти рівномірності у їх освітленні, якнайкращого опилення весною та нормального живлення. Ущільнюють саджанці горіха фруктовими; ягідниками та посівами бобових культур. Є варіант сіяти трави.
вибір схем посадки горіхів

вибір схем посадки низькорослих горіхів
зависит цвет ядра грецкого ореха; зависит толщина скорлупы грецкого ореха; почему грецкие орехи темные внутри; получить белое ядро ореха; проектування горіхового саду;  підживлювати горіх. від чого залежить колір ядра горіха. тонка шкаралупа горіха. схема горіхового саду. саджанці горіха ідеал купити 
Автор блогу дає підказки:
1. Скільки горіхів можна посадити на 1 га?
За високощільної посадки можливі проблеми з запиленням. Швидкоплідні низькорослі горіхи селекції Л.Шугіна на 1 га садять 200 шт (7х7 м). Тобто відстань між горіхами при посадці на будь-якому рельєфі має становити не менше 6,5 м. 280 шт/га (6х6 м) - варіант посадки на терасах, схилах, вздовж яру. 
2. При вирощуванні горіхів важливо правильно утримувати грунт.
Розрізняють такі системи утримання грунту в саду: чорний пар; сидерати; дерново-перегнійна система (дуже затратна); мульчування.

3. Змішаний сад.   Добре зарекомендувала себе схема: горіх плюс міжрядний фундук/ягідники та однорічні культури. Прибутки від міжрядних суттєво поповнять Ваш гаманець доки горіх ввійде в повне плодоношення.
Що можна саджати під горіхами? 
Часник, Смородина і Ліщина - досвід Автора Блогу. А взагалі, надавати перевагу культурам, що зазвичай саджають восени, а до середини літа кінчають розвиток. Тому між рослинами немає боротьби за світло і воду. Міжрядні культури садять лише в невеликих горіхових садах. >>>Культуры, совместимые с орехами<<<


В.Меженський, професор кафедри садівництва ім. проф. В. Л. Симиренка НУБіП України, констатує: «Неправильне, загущене розміщення дерев призводить до зниження врожаїв і вимагає освітлення плантацій шляхом видалення частини дерев. А це додаткові витрати. Якщо розташування дерев у саду занадто розріджене, то у перші десятиліття ви не отримаєте правдивого горіхового саду — таким він стане лише тоді, коли дохід від горіхів перевищить дохід від плодоовочевої продукції, яку вирощують для ущільнення насаджень. Якщо орієнтуватися на урожайність 3 т/га, то плантація, на якій дерева розміщені за схемою 12х10 м (щільність 83 дерев/га), вийде на такий рівень, коли врожай з дерева сягатиме 36 кг (при цьому вік дерев сягне 14-17 років - коментар автора блогу). Використання слаборослих сортів та скороплідних сіянців, розміщених за схемою 6х4 м, тобто зі щільністю 417 дерев/га, дозволить отримати бажану врожайність, якщо кожне дерево даватиме 7 кг плодів (це орієнтовно 5-6-й рік від посадки однорічки - коментар автора блогу
Журнал "Садівництво по-українськи", серпень 2018 року


Короткі поради по закладанню саду:




  1. Використовуйте ПЕРЕВАГИ вашої кліматичної зони і грунтів.
    Близько грунтові води? - Добре ростимуть рослини з поверхневою кореневою системою (обліпиха, гумі, лохина, ківі, ліщина) та вологолюби (смородина, батат), витримає жимолость. На таких грунтах горіхи не садіть!
    Проведіть аналіз грунту; які рослини ростуть на ділянці. Якщо багато щавлю кінського, хвощу, подорожника - грунти кислі.
    Люцерна, підбіл, гірчиця, березка польова, лобода, конюшина лугова, бузина, дерен, суріпиця, мак-дикий (самосійка) - ростуть на лужних грунтах. Лужний грунт підійде для: кизилу, робінії, айви, груші, абрикоси, шовковиці. На слаболужних грунтах добре ростуть буряк, артишок, цибуля, петрушка або селера.
    Волоський горіх нестійкий до засолення і солонцюватих грунтів.

  2. Правильно спроектуйте сад.

    При закладанні саду із горіхів перевірте ґрунт та положення ділянки.
    Чи не затримуватимуться холодні маси повітря весною? Не садіть в улоговині, на дні яру, у вузьких долинах річок та інших поглиблених територіях.
    Чи не затопить дану ділянку з садом неждана повінь? Чи не близько ґрунтові води? Якщо ближче 1,5-2 м - НЕ ризикуйте.

    Висаджувати горіх можна на рівнинних ділянках та верхній частині схилів будь-якої експозиції, крім південної та південно-західної (бо в таких умовах дерева горіха раніше виходять із стану зимового покою). В останніх буде вища різниця денних-нічних температур весною та восени, і зимостійкість горіха там знизиться.
    На схилах треба так висадити ряди дерев, щоб не утворювалося "карманів", де затримається холодне повітря. Передбачте, яким чином дощова вода стікатиме донизу - щоб корені могли ввібрати максимум вологи!

     Чим більше різноманіття видів буде у вас - тим стійкіші дерева проти шкідників та хвороб. 
  3. Чи відомо Вам, що без обрізання інтенсивний горіховий сад може скоротити урожаї після 15-25 років? Сад треба буде обрізати в залежності від сортоформи кожні 5-6 років. Докладніше читайте допис: ЯК обрізати волоські горіхи?
  4. Враховуйте грунтові мікроорганізми.
    Добре садити саджанці горіхів на ділянці, де перед цим росли жито, гірчиця, люпин, гречка, фацелія, вика; особливо, якщо їх використали як зелене добриво.
    Грунт: по результатам аналізу визначаєте стан грунту: якого елементу бракує (фосфору, калію, азоту), яка присутня мікрофлора. Якщо присутні патогенні мікроорганізми - попередньо висійте гірчицю, вона їх знешкодить.
    Якщо аналізи покажуть нестачу певного елементу - треба буде його вносити в лунку додатково в глибину, але вбік від кореня. З розрахунком, щоб саджанець не відразу дістався до запасу даного мінерального елемента, а через 9-18 місяців - поступово. Інакше буде опік. 
  5. Саджаючи понад півгектара горіха волоського обов'язково сплануйте, як будете вносити добрива.
    Докладніше читайте допис: Живлення волоського горіха
  6. Розвивайте органічний спосіб вирощування: попит на еко росте!
    Чому це так важливо? Саме органічна їжа - природні ліки! Цей бізнес матиме перспективу. Але зайняти своє місце на ринку потрібно вже зараз!
  7. Кооперуйтеся з однодумцями!
    Кооперація допоможе: пройти необхідне навчання, скласти бізнес-план, відвідати агровиставку; знайти фінанси на купівлю садивного матеріалу, обладнання.

Майте на увазі: якість плодів на 40-50% залежить від агротехніки! Тобто, якщо сад має достатньо вологи, поживних речовин, дерева не густо посаджені, крони дерев проріджені, а після врожаю ви миєте плоди - то і горіх буде світлий метелик! Висока агротехніка - ось що дозволяє закордонним виробникам диктувати світові ціни на ядро.  Зарубіжний досвід показує, що великі плантації горіха (десятки га) закладали частіше без ущільнювачів, монокультурою, але такі сади щеплених горіхів вимагають великих вкладень у полив, ЗЗР та підкормки. Органічні горіхи  вартують в Європі у рази дорожче звичайних.
Якщо посадити саджанці бокоплідних горіхів -  дерева виростуть швидко: за 5-6 років до 3-4 м зі сформованою кроною.

Немає коментарів:

Дописати коментар